Column burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld

Foto: Hans Barten

Al een aantal weken wordt ons nieuws beheerst door de oorlog in Oekraïne. Een oorlog waarvan de meeste mensen hadden verwacht dat we die nooit meer mee zouden maken in Europa.

Deze oorlog raakt ons ook. Niet door geweld, bommen op onze huizen of belegering van onze steden.

De oorlog raakt ons op een andere manier. Er komen Oekraïense vluchtelingen een veilige plek zoeken in ons land. Wij voelen ons verantwoordelijk om hen die veilige plek te bieden. Op dit moment zijn er zo’n 20.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

De gemeenten in onze regio hebben de krachten gebundeld om de mensen die hier komen zo goed mogelijk op te vangen. Er zijn al opvangplekken in Beuningen en Nijmegen. We blijven voortdurend onderzoeken welke plekken geschikt zijn om mensen langere tijd te laten verblijven. Ook in onze eigen gemeente Druten.

Er zijn al Oekraïense gezinnen in onze gemeente die gastvrij zijn ontvangen door particulieren. De laatste weken wordt steeds meer duidelijk over de rechten van Oekraïense vluchtelingen en de voorzieningen waar zij een beroep op kunnen doen. Om gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld gezondheidszorg en leefgeld, is het nodig dat zij zich inschrijven in de gemeente. Wij helpen hen vervolgens graag verder op weg.

Kent u Oekraïense mensen die in onze gemeente wonen? Help hen en wijs hen erop zich bij ons te laten registeren.

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen