Bron van energie op De Uivermeertjes

Foto:

Donderdag 2 juli ondertekende de gemeente Druten een overeenkomst met GroenLeven BV. In de overeenkomst staat dat GroenLeven een drijvend zonnepark op de Uivermeertjes gaat realiseren en exploiteren. Dit is het grootste drijvende zonnepark buiten China. Het zonnepark draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente Druten om in 2040 energieneutraal te zijn. “Een ambitieuze, maar breed gedragen wens van de Drutense gemeenteraad”, aldus wethouder André Springveld.

Genoeg energie voor 7.000 huishoudens

De gemeente Druten heeft verduurzaming hoog op de agenda staan. De realisatie van het drijvend zonnepark op De Uivermeertjes draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. Het zonnepark produceert naar verwachting 25 miljoen kWh per jaar. Dat is genoeg om ieder jaar ruim 7.000 huishoudens te voorzien van stroom. Het is dan ook het grootste drijvende zonnepark buiten China.

“Het waren complexe onderhandelingen”, zegt wethouder Willy Brink. “Ik ben ontzettend blij dat we, met een meerjarige erfpachtovereenkomst, een flinke stap kunnen zetten in de energiedoelstellingen die de gemeente Druten heeft. Bovendien blijft met de jaarlijkse canon ook een groot deel van de opbrengst in de gemeente Druten.”

Natuur blijft behouden

De Uivermeertjes is met dit drijvend zonnepark een ware bron van energie. Met behoud van natuur, recreatie, visserij, jacht en het winnen en terugstorten van zand en klei. Roland Pechtold, eindverantwoordelijke bij GroenLeven: “Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus ook op water. Er is veel aandacht besteed aan een goede inpassing doordat ons drijvende systeem rekening houdt met ecologie, flora en fauna. Daarnaast komen er middelen beschikbaar om de natuur rondom de plas te versterken. Dit project maakt daarmee het Klimaatakkoord concreet en is een prachtig voorbeeld in de energietransitie.”

Wethouder André Springveld geeft aan dat dit project bijna 4 jaar geleden is gestart op een moment dat er in Druten nog geen duidelijk beleid of visie was op duurzaamheid. “Inmiddels is het beleid er wel, net als de visie op zonne-energie”, aldus Springveld. “Dit geeft ons nu een voorsprong op andere gemeenten en ik verwacht dat er op korte termijn nog meer projecten kunnen worden gestart. Hiermee levert Druten dan ook een hele mooie bijdrage aan de Regionale Energie Strategie (RES).”

Op de foto v.l.n.r.: Willy Brink en André Springveld (gemeente Druten), Roland Pechtold en Frank Oomen (GroenLeven)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen