Bericht van de burgemeester over corona – 20 mei 2020

Foto: Hans Barten

Het goede nieuws van deze week is dat het aantal coronabesmettingen verder lijkt te dalen. Na weken waarin ons leven volledig op z’n kop stond en waarin bijna iedereen zich aan de beperkingen hield, is het fijn te weten dat dat niet voor niets is geweest.

Vanaf 11 mei is er wat meer ruimte gekomen, de scholen zijn voor een deel weer open en Nederland mocht en ging massaal naar de kapper. Om mensen wat meer kans op beweging te geven, is samen buiten sporten toegestaan, maar veel andere samenkomsten blijven verboden.

In de media wordt zo nu en dan wat lacherig gereageerd om de onduidelijkheid bij wat nu wel en niet mag. Als burgemeester word ik ook aangesproken op “willekeurig beleid”. Ik kan me de verwarring voorstellen, want het is niet meer zwart/wit wat wel en wat niet mag. Er wordt een groot beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en het gezonde verstand van de Nederlanders.

En met een warm Hemelvaartsweekend in het vooruitzicht had ik dat hier uit willen leggen. Ik had nog een keer een beroep op u willen doen om anderhalve meter afstand te bewaren, enzovoort…. Maar dat ga ik niet doen, u weet dat ondertussen wel.

Ik wil u gewoon vertellen hoe blij ik word van de mooie initiatieven die er in onze gemeente zijn. Deze week de horecaondernemers die maar liefst 500 maaltijden hebben aangeboden aan de helden in coronatijd, top! Mensen uit Druten en de kerkdorpen die zich de afgelopen coronamaanden hebben ingezet, kregen vrijdag een diner to go aangeboden dat ze thuis konden opeten.

Er zijn echt 500 mensen die dat verdienen! In alle dorpskernen zorgen mensen voor elkaar en kijken naar elkaar om, ik vind het zo mooi om dat te zien. Maas en Walers doen dat altijd al, maar nu zijn er zoveel nieuwe creatieve ideeën. Zullen we de mooie dingen die nu ontstaan, vasthouden met elkaar?

Er zijn geluiden dat er een verdere versoepeling komt. Ik hoop echt dat dat gebeurt, omdat ik denk dat Nederlanders die verantwoordelijkheid aan kunnen.

Of door de verruiming van de maatregelen het aantal besmettingen weer toe zal nemen, weten we pas over een paar weken. Laten we hopen dat er geen toename is en de afvlakking doorzet, u werkt daar allemaal aan mee door uw gezonde verstand te gebruiken, daar hoef ik u niet toe op te roepen.

Ik wens iedereen een zonnig en in alle opzichten “warm” Hemelvaartsweekend toe.

Reacties