Politie gaat strijd aan met babbeltrucs

Foto: politie.nl

Het afgelopen jaar is het aantal woningovervallen waarbij vooral senioren het slachtoffer zijn toegenomen. Deze overvallen gaan vaak vooraf aan een zogenoemde babbeltruc. Met verschillende smoezen worden ouderen verleid tot het openen van hun deur. Om deze kwetsbare groep te helpen, veiliger te laten voelen en weerbaarder te maken, start Politie Nederland met een landelijke campagne: Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen.

Reden tot actie

Met de campagne wil de politie ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. Bij babbeltrucs zijn in de meeste gevallen ouderen het doelwit. Ze zijn soms eenzaam en hebben behoefte aan een praatje. Hierdoor lopen ze het risico om sneller slachtoffer te worden van oplichting. De smoezen die tegenwoordig gebruikt worden om binnen te komen, maken het moeilijk om degene die aan de deur staat te weigeren. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen. Reden genoeg om in actie te komen. Door voorlichting te geven hoopt de politie ouderen bewust te maken en hen te waarschuwen niet zomaar iemand binnen te laten.

Ook voor de omgeving

Het is van groot belang dat ouderen worden voorgelicht, zodat zij kunnen doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. De campagne is erop gericht ze daarbij te helpen. Daarnaast richt de campagne zich op mensen in de naaste omgeving van senioren. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te helpen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs.

Misbruik bedrijfsnaam

De campagne is een samenwerking tussen politie en bedrijven als Stedin, Eneco, waterschapsbedrijven, DHL en TNT Post. Deze bedrijven hebben allemaal te maken met het misbruik van hun bedrijfsnaam en -kleding om bij ouderen binnen te komen. Als steun in de rug heeft de politie de 8 tips en een flyer gemaakt waarop in een paar stappen staat beschreven voor wie u de deur open doet. Print ze uit en hang ze bij de voordeur. André van Duin is het gezicht van de campagne. De campagne werd vandaag gelanceerd tijdens Tijd voor Max op NPO1. U kunt de uitzending terugkijken via uitzending gemist.

Tips

  1. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Oftewel: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Aangifte

Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc en beroofd? Doe dan altijd aangifte, want alleen de politie kan de daders opsporen. U kunt op 2 manieren aangifte doen. Door een afspraak te maken. Bel hiervoor eerst met 0900 – 8844. Of u kunt via internet aangifte doen.

Bron: politie.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen